Ansambel-Vedun-Aktualno
 
  
Asambel izvaja zvočno-energijsko kirurgijo na delavnicah katedre Veduna v MaxxFIT centru, Ljubljana (več na www.veduna.si).
---------------------------------------------------------------

Novice

Člani ansambla Vedun, ki je izšel iz ansambla Trutamora Slovenica, so leta 2013 praznovali 35-letnico delovanja. Preberite, kako se prehojene poti spominja ustanoviteljica dr.Mira Omerzel - Mirit, ki je vodja in spiritus agens ansambla.

Intervju s člani ansambla VedunVedun je ansambel za staro in prezrto glasbeno izročilo sveta. Doma in po svetu koncertira že več kot 37 let. Na glasbene odre prinaša nekaj svojstvenega. Izvajalci kot glasbeniki – terapevti obujajo starosvetno glasbeno prakso svečenikov-zdravilcev-glasbenikov, ki igrajo v transcendentalnem stanju zavesti ali transu, ko se um utiša, ter tako dobljene melodije in harmonije podarjajo poslušalcem. Trans-zvoki uglašujejo duhovne in snovne ravni telesa in bivanja. Glasbeniki, varuhi slovenskega in slovanskega – pa tudi svetovnega – glasbenega in duhovnega izročila, v kar se da prvobitni obliki oživljajo stoletja dedovano zvočno prakso: od alikvotnega grlenega petja do nenavadnih zvokov in načinov igranja na že pozabljena glasbila preteklosti. Koncerti, zvočne terapije in zgoščenke ansamblov Trutamora Slovenica / Vedun sodijo med posebna doživetja. So namreč umetniško-terapevtske stvaritve s harmonizirajočim meditativnim zvokom, ki ga glasbeniki – terapevti kanalizirajo med poslušalce v transcendentalni zavesti ali poltransu, ko se njihov um utiša. Takšna glasbena praksa je bila nekdaj zelo cenjena, ponekod pa je tako še danes. Tovrstna dragocena zvočna preja razstavlja in sestavlja, globoko sprošča in zato posredno tudi zdravi. Glasbeniki z glasbili različnih kultur sveta prevajajo v fizični svet vseprisotno kozmično življenjsko energijo in urejajoči zvok trenutnosti, ki ga najlaže opišemo kot spontano muziciranje z močnim energijskim nabojem. V to zvočno tkanje pa vnašajo še zanimive starosvetne pesmi različnih kultur in duhovnih tradicij, še posebej pa bisere iz slovanske in staroslovenske glasbene dediščine. Tisočletja dedovane pesmi in nikdar ponovljivi zvoki trenutnega navdiha ter barvito oglašanje neobičajnih glasbil prebujajo ljudi in širijo zavest tudi današnjim poslušalcem ter polnijo človeške duše z milino večnosti in brezčasnosti.

 Koncert ansambla Vedun
v Cekinovem gradu Zadnja slika - CekinPosnetek koncerta ansambla Vedun
ČAROBNI GLASBENI JEZIKI SVETA, 1/2
ČAROBNI GLASBENI JEZIKI SVETA, 2/2


Koncert ansambla Vedun
v atriju Mestnega muzejaZadnja slika...Koncert ansambla Vedun
na bregu Ljubljanice Zadnja slika...


Ansambel Vedun