Ustanoviteljica dr. Mira Omerzel - Mirit

NAJPOMEMBNEJŠA BIBLIOGRAFIJA

Knjige, razprave, gramofonske plošče, zgoščenke, TV oddaje ...

Poleg številnih etnomuzikoloških razprav in študij o glasbilih in glasbi preteklosti (povezava do celotne bibliografije ) so še posebej pomembne knjige iz Mirine knjižne serije (10 knjig iz 9. knjižnih enot) z naslovom KOZMIČNA TELEPATIJA ali modrost onkraj misli in slišnega zvoka prete­klosti za prihodnost; govore o modrostih različnih kultur in razsežnostih zvoka. Do sedaj so izšle tri: (leta 2011) ŽIVLJENJE BREZ HRANE IN VEČNOST DUHOVNIH SPOROČIL SEVERNOAMERIŠKIH INDIJANCEV; (leta 2012) pa BREZMEJNE POJOČE VEZI TELESA IN DUHA MEHIŠKIH MAJEV v dveh knjigah: I - Razsežnosti brezčasja in večnosti v kulturi Majev;  II - Zvočna alkimija, duh, duša in zavest starih Majev.
 

Na izdajo čakajo še naslednje knjige te serije:  3. ALKIMIJA SOZVOČJA ZEMLJE IN NEBA prazgodovinske modrosti in sibirskih šamanov; 4. MISTERIJI ŽIVLJENJA, SMRTI IN DUŠE v starovedskem izročilu indonezijskih Balijcev; 5. BREZČASNO TKANJE UMA IN OBILJA havajske skrivne tradicije ka-huna; 6. DUHOVNA IN ZVOČNA KIRURGIJA V PORTALIH UGLAŠENOSTI Aboridžinov, Brazilcev in Filipincev; 7. ZVEZDNA MAGIJA IN KLJUČI ŽIVLJENJA starih Egipčanov in starih Grkov; 8. ZVOČNA PREJA LJUBEZNI V TKANINI ODNOSOV v indoevropski, slovanski, kelto-ilirski in staroslovenski dediščini; 9. SVETLOBNO ZVOČNE NITI PESMI, MITOV IN PRAVLJIC Staroslovencev.
 
Leta 2012 je izšla knjiga duhovnih sporočil v verzih o zvoku, življenju in duhovnih razsežnostih − ZVOČNE PODOBE PREBUJENE LJUBEZNI, ki jo je Mirit skanalizirala v 24. urah in sicer v navezavi z vibracijami zvezde Aldebaran. Njena prva knjiga (1995) pa nosi naslov KONJI ‒ NAŠE PRAVLJICE in prinaša etnološke drobce iz Selške doline, vasi Sorice in Bohinja.
 
In tu so seveda še knjige z zvočnimi demonstracijami oziroma nosilci zvoka, pa številni koncertni posnetki, audio-video nosilci zvoka in zgoščenke ansambla Vedun − glasbenikov-zvočnih terapevtov-medijev, ki igrajo in pojó tudi v šamanskem transu. Tako knjige kot tudi avdio‑video dela vodijo bralce in poslušalce na globlje ali višje ravni duše, v zvočno in življenjsko prvobitnost, k Viru življenja, v središče ali pravljične svetove človekovega duha. Različnim zvočnim jezikom Mirit in glasbeni sodelavci tudi z uglašeno (kanalizirano) besedo, blagozvočnimi harmonijami in s težko doumljivo in opisljivo, a čudodelno zvočno »kirurgijo«, vračajo naravi in živim bitjem ter glasbi urejajočo moč, nekdanjo svečeniško noto in svetost.
 
Omeniti velja gramofonske plošče in zgoščenke SLOVENSKE LJUDSKE PESMI IN GLASBILA I in II (izšli sta leta 1981 in 1985); ZVOČNOST SLOVENSKIH POKRAJIN I in II (izšli leta 1987 in 1991); ZVOČNOST SLOVENSKE DUŠE I in II (2005); PRAVLJIČNI ZVOK PASTIRICE Z DRUMLICO/ljudske pesmi za otroke (2010); v seriji ŠTIRJE LETNI ČASI (z meditativno urejajočo glasbo in pesmimi sveta sta izšli zgoščenki 1‒LETNI SOLSTICIJ (2007) in 2‒JESENSKI EKVINOKCIJ) (2009) ; »OD MIKLAVŽA DO TREH KRALJEV«/ Decembrsko obredje naših prednikov I in II (2005);  zgoščenki BLAGOZOVČJE GRŠKEGA BUZUKIJA V MELODIJAH SVETA - I in II (2014) ter avdio-video posnetek (DVD) koncerta ob 35-letnici ansambelskega delovanja in po 44 letih Mirinih etnomuzikoloških raziskovanj z naslovom ZVOČNE PODOBE SVETA IN SLOVENSKE DUŠE s pozabljenimi pesmimi in glasbili preteklosti (2014).
 
Mirine TV serije (TV Slovenija) z zvočnimi demonstracijami ansambla Trutamore Slovenica nosijo naslove: SLOVENSKA LJUDSKA GLASBILA IN GODCI (9 oddaj, ustvarjene v obdobju od leta 1980 – 1983); ZVOČNOST SLOVENSKIH POKRAJIN (4 oddaje, v delu od 1988 do 1989); ZVOČNOST SLOVENSKE DUŠE (4 oddaje, ustvarjene v letih od 1999 do 2000).

Večina nosilcev zvoka ima tudi pridane komentarje izpod peresa Mire Omerzel-Mirit v slovenskem in angleškem jeziku.
 
Na temelju znanstveno-raziskovalnega dela in umetniškega delovanja so pričele izhajati tudi Mirine knjige iz knjižne serije (12 knjig) PREJA VEČNOSTI duhovnih zgodb in pravljic. V njih avtorica bralcem razkriva zaklade duše in vsepovezane zavesti, poti duhovne preobrazbe in odgovore na večna in brezčasna vprašanja, ki jih zastavlja življenje. Podobno kot knjige iz knjižne serije KOZMIČNA TELEPATIJA tudi knjige iz te serije temeljijo na modrostih različnih kultur. Zaradi razmer na slovenskem knjižnem trgu je izšla le 1. knjiga z naslovom POTOVANJE NA VRH SVETE GORE (2013).
 
Pomembno je tudi Mirino pedagoško delo − tako v obliki predavanj kot tudi v obliki animacijskih koncertov. Prav posebej velja omeniti knjižno-glasbeni projekt, ki je zorel na koncertnih odrih 30 let in predstavlja vrhunec glasbenega ustvarjanja (Trutamora Slovenica) ter Mirinega znanstvenega restavriranja slovenske glasbene dediščine. Knjiga (v slovenskem in angleškem jeziku) z njenimi razlagami mitičnih vsebin in najpomembnejših pesmi iz slovenske ljudske zakladnice je dobila naslov VILINSKA NIT ZVOČNE PREJE/Šamansko obredje naših prednikov (leta 2011). Dodani sta ji dve zgoščenki, kjer Mirit skupaj z glasbenikoma Mojko Žagar in Tinetom Omerzelom-Terlepom obuja staroslovensko duhovno in starosvetno glasbeno izročilo, ki izvira še iz predkrščanske kozmično-zemeljske filozofije življenja. Poleg tega pa so v tem projektu zvočno oživljena tudi že pozabljena stara slovenska ljudska glasbila. Te pesmi so bile v minulih stoletjih in tisočletjih našim prednikom duhovni kažipot, opomnik in vodilo skozi življenje in obredja; vodnik skozi labirinte življenjskih ugank. Navdihujejo pa tudi sodobnike..

na vrh


Ustvarjalna izkaznica
Zgoščene informacije